Yedikule GöÄŸüs Hastalıkları ve GöÄŸüs Cerrahisi EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi
Akciğer Sıvısı ve Dekortikasyon
Plevra (akciÄŸer zarı), göÄŸüs boÅŸluÄŸunu içten kaplayan ve akciÄŸerleri çevreleyen, iki katlı, ince bir zar tabakasıdır. Normal ÅŸartlarda plevranın bu katmanlar içinde akciÄŸerin solunum esnasında hareket edebilmesini saÄŸlayan, kaygan bir sıvı bulunmaktadır.
Bazı hastalıklar sonucunda sıvının üretiminde bir artış veya emiliminde bir azalma meydana gelmesi nedeniyle plevra yaprakları arasında sıvı miktarının artmasına plevral efüzyon veya plörezi adı verilir.
​
Bu sıvı artışının nedeni olarak tanımlanabilecek olaylar aÅŸağıdaki gibidir: Viral enfeksiyon,Bakteriyel enfeksiyon,Mantar enfeksiyonu, AkciÄŸer kanseri,Pulmoner embolizm (akciÄŸerlerdeki damarların pıhtı nedeniyle tıkanması), Kalp yetmezlikleri, Zatürree, Kalp cerrahisinden kaynaklanan komplikasyonlar, Böbrek veya karaciÄŸer hastalığı, Yaygın atelektazi (fonksiyonunu yitiren akciÄŸerin büzülmesi),Pulmoner hipertansiyon.
Ä°lerlemiÅŸ veya kronikleÅŸen akciÄŸer sıvıları, akciÄŸer zarlarında kalınlaÅŸma ve fonksiyon kaybı yapar. Bunun sonucunda akciÄŸerler yeteri kadar hava alamaz duruma gelebilir. Bu durumda dekortikasyon adı verilen akciÄŸer zarı soyma iÅŸlemi yapılır. Fonksiyon görmeyen akciÄŸer zarı kapalı yöntemle çıkarılır. Hem akciÄŸerin çalışması saÄŸlanır hem de tekrarlayan akciÄŸer sıvı oluÅŸumu engellenir.